Nieuws

Snelle verkoop, hoogste prijs

Hoe korter een huis te koop staat, hoe dichter de verkoopprijs bij de initiële vraagprijs ligt.

De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning ligt in 2014 11,5% lager dan de initiële vraagprijs. Een koper betaalt hiermee gemiddeld 34.000 euro minder voor een koopwoning dan de vraagprijs.

Dit meldt Calcasa, een onafhankelijk technologiebedrijf gespecialiseerd in de statistische analyse en waardering van onroerend goed in een persbericht. Calcasa analyseerde de verschillen tussen vraagprijzen van woningen en de gerealiseerde koopsommen.

De conlcusie van het bedrijf is dat hoe korter de looptijd is, hoe geringer het verschil tussen vraag- en verkoopprijs ongeacht de woonlocatie. 

Ondanks dat de woningmarkt tekenen van herstel laat zien is het volgens Calcasa nog steeds verstandig om een scherpe vraagprijs neer te zetten. In het figuur hieronder is te zien dat een snelle verkoop van een woning de geringste afwijking op de vraagprijs laat zien:

  • als een woning binnen zes maanden wordt verkocht ligt de verkoopprijs gemiddeld 5,2% onder de vraagprijs
  • als een woning langer dan twee jaar te koop staat ligt de verkoopprijs gemiddeld 23,2 % onder de vraagprijs

Een mogelijke verklaring hiervoor is dat als een woning langere tijd te koop staat de initiële vraagprijs naar beneden wordt bijgesteld en in de afgelopen jaren waren er ook nog eens forse prijsdalingen in de woningmarkt. 

Bron: Calcasa

Ook heeft Calcasa de procentuele afwijking tussen de initiële vraagprijs en de gerealiseerde koopsom door de tijd heen geanalyseerd. In de jaren voor de woningmarktcrisis was de gemiddelde afslag op de initiële vraagprijs zo’n 5%. In 2007 betaalde een koper gemiddeld 16.000 euro minder dan de initiële vraagprijs, in 2014 was dit al 31.000 euro.

In het figuur hieronder is te zien dat de afslag zijn dieptepunt heeft bereikt en langzaam uit het dal begint te klimmen.

Bron: Calcasa

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.