Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Groen vastgoed groeit

"Groen is de voornaamste trend in alle grote steden in de Verenigde Staten."

Het totaal aan groen commercieel vastgoed is in de Verenigde Staten fors toegenomen. Dat meldt de Universiteit Maastricht na onderzoek in samenwerking met CBRE en de U.S. Green Building Council.

Het aandeel gebouwen met een Energy Star Label steeg van 2005 tot 2013 van 0,5% naar 5,1%. Tegelijkertijd nam de oppervlakte kantoor met LEED-certificaat (Leadership in Energy and Environmental Design) toe tot 19,4%. De marktaandelen van groen commercieel vastgoed zijn het hoogst in:

  • Minneapolis (77%)
  • San Francisco (67,2%)
  • Chicago (62,1%)
  • Houston (54,8%)
  • Atlanta (54,1%)

Nils Kok en Rogier Holtermans (Universiteit Maastricht) gebruikten statistische gegevens van meer dan 34.000 gebouwen met een oppervlakte van in totaal meer dan 325.000 vierkante meter in de centrale zakendistricten van de dertig grootste Amerikaanse markten.

"Hoewel we allemaal voorbeelden kennen van gebouwen met een LEED- of ander groen certificaat, zijn de resultaten die we hier presenteren bewijs van de enorme groei van duurzaamheidscertificering op de commerciële vastgoedmarkt", aldus Kok. "De studie laat zien dat groen de voornaamste trend is geworden in alle grote steden in de Verenigde Staten."

Ook in Nederland heeft duurzaamheid een vlucht genomen, aldus de Universiteit Maastricht op basis van cijfers van de Dutch Green Building Council. 3,7 miljoen vierkante meter nieuwbouw en ruim 1,8 miljoen vierkante meter bestaand commercieel vastgoed is of wordt gecertificeerd met het in Europa gangbare Breeam-label.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.