Column

Spaanse vastgoedmarkt aantrekkelijk?

Is het al opportuun om in te stappen in de hard getroffen Spaanse vastgoedmarkt? De Belgen doen het. Nou, er zijn betere ideeën.

Kunnen we alweer langzaam naar Zuid-Europa kijken voor mooie vastgoedbuitenkansjes? Laat ik het land dat hard is geraakt door de vastgoedcrisis eens onder de loep nemen: Spanje.

De eurozone heeft nog steeds moeite een economisch herstel aan te zwengelen, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. In meerdere grote Europese economieën hebben vastgoedprijzen nog steeds de bodem niet bereikt. In de helft van de veertien landen die data rapporteerden daalde de vastgoedprijs. Met name in Cyprus en Spanje worden grote verliezen opgetekend.
   


Klik op de grafiek voor een grote versie

Toch klimmen bijvoorbeeld de Spaanse huizenprijzen inmiddels een beetje uit het dal, met een prijzenstijging die in drie jaar nog niet zo sterk was.

Belgen kopen het meest

Onze zuiderburen beginnen al warm te lopen voor een woning in Spanje. Na Britten, Fransen en Russen, zijn het de Belgen die van alle buitenlanders de meeste woningen kopen in Spanje. Vorig jaar werd één op de vijf woningen in Spanje door buitenlanders gekocht.

In 2013 werden 55.187 transacties gedaan door buitenlanders, een toename van 9,8%. Populaire plaatsen zijn volgens de Belgische krant De Tijd vooral Orihuela, Torrevieja en Calpe. Daarnaast kiezen Belgen voor Andalusië, Catalonië en de Canarische Eilanden.

Volgens gegevens van het Spaanse college van Registradores staat Nederland op een elfde plek van buitenlanders die de meeste woningen kopen in Spanje. Nederlanders vormen 2,62% van het totaal aantal buitenlandse kopers. Belgen 7,26% en Britten 15,1%.

Doe het duurzaam

Amerikaanse beleggingsfondsen laten steeds vaker hun oog vallen op onverkochte nieuwbouwprojecten in Zuid-Spanje. Volgens deze fondsen, waaronder Blackstone en Goldman Sachs, zullen dit soort projecten veel toeristen aantrekken. Let wel: vooral duurzaam vastgoed zal het in de toekomst goed doen.

“Voor een paar procent meer bouwkosten, heb je een product dat echt aantrekkelijk is,” aldus een vastgoedprofessional. Hij verwacht een hogere huur te ontvangen voor groene gebouwen.

De verkoop van kredieten en onroerend goed door banken en makelaars tegen lage prijzen heeft investeren in vastgoed in Spanje een stukje aantrekkelijker gemaakt. Maar is het daarmee ook een goed idee? In het invloedrijke rapport Emerging Trends in Real Estate 2014 staat de mening van verschillende professionals in de branche.

Rijzende sterren

Zo'n 67% is het ermee eens dat er nu goede koopkansen zijn in Spanje, waarvan 10% het er sterk mee eens is. Slechts 19% is het niet met de stelling eens, waarvan 2% sterk niet mee eens.

Niet iedereen is dus nog overtuigd van het perspectief van Spaans vastgoed. Het rapport spreekt van "kerninvesteerders die de kat uit de boom kijken", maar "de discussie is zeker losgebarsten".

Kort samengevat: professionals zijn optimistisch, investeringen kunnen veiliger door voor duurzaam te gaan en er zijn zeker kansen om in Spaans vastgoed te investeren.

Maar u wilt wat meer zekerheden. Kijk dan naar Tel Aviv, Dublin of Chicago. De steden staan op de lijst van rising stars, zoals Business Insider dat zo mooi omschrijft.

 

 
Spanje moet wachten

Prime is hier dus topvastgoed, in de beste wijken. Secondary vormt de rest van de residentiele markt (reguliere woningen in alledaagse wijken). Residentieel vastgoed in bovenstaande steden zal in de komende jaren een sterke prijsgroei laten zien.

“Het kan een goedkoper alternatief bieden voor ‘veilige havens’ als Londen en New York,” zeggen vastgoeddienstverleners Savills, Candy & Candy en Deutsche Asset & Wealth Management in een nieuw rapport. Spanje kan dus nog even wachten.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober