Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Record beleggingsvolume in 2013

Met 141 miljard euro kende 2013 het hoogste pan-Europese beleggingsvolume sinds het recordjaar 2007.

Met 141 miljard euro kende 2013 het hoogste pan-Europese beleggingsvolume sinds het recordjaar 2007. Vergeleken met 2012 steeg het Europese volume vorig jaar met 21%.

Dat rapporteert internationaal vastgoedadviseur Savills in zijn jongste European Investment Bulletin. Van het totale volume kwam 77% voor rekening van de drie grootste vastgoedbeleggingsmarkten in Europa: Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Op jaarbasis groeiden  de volumes in perifere landen als Griekenland (+1.011%), Ierland (+210%) en Italië (+138%) het hardst, maar zij komen dan ook uit een heel diep dal.  Ook in het Verenigd Koninkrijk (+43%), Polen (+28%) en Duitsland (+20%) gingen de vastgoedinvesteringen fors omhoog.

Voor het lopende jaar voorziet Savills groei met dubbele cijfers in Ierland (32%), Zweden (30%), Frankrijk (24%) en Spanje (19%). Maar over de hele linie wordt  een terugkeer naar een meer evenwichtige ontwikkeling verwacht.

Volgens Savills vervullen internationale beleggers een belangrijke rol in het herstel  van de perifere vastgoedmarkten. Het betreft voornamelijk opportunistische  beleggers die op koopjesjacht zijn en mikken op hoge rendementen. In Spanje is het aandeel van de internationale beleggers al opgelopen van 36% in 2012 tot 78% in 2013.

In Italië ging dit percentage van 64%naar 79%. Samen met Polen (91%) kennen Italië en Spanje het hoogste aandeel internationaal vastgoedkapitaal. In de Europese kernmarkten domineren de binnenlandse beleggers de markt, met een aandeel variërend van 67% in Frankrijk en Duitsland tot 88% in Zweden.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober