Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Column

Private equity op koopjacht

De lage rente en volle zakken doen private equity-huizen gretig om zich heen kijken. U wordt nu alvast gewaarschuwd voor de bubbel.

De goede tijden zijn weer terug voor private equity-huizen, aldus de topman van Blackstone. Het herstel van de Amerikaanse economie staat nog maar aan het begin, het gevaar in Europa lijkt geweken en ook China komt weer op.

Bovendien laat de lage rente  - dank u Fed voor het blijven stimuleren van de Amerikaanse economie en het niet-taperen - private equity-bedrijven gretig om zich heen kijken. Welke bedrijven staan er te koop en voor hoeveel?

Banken zijn nog steeds niet bepaald de beste vrienden van ondernemingen als het gaat om overnames en (her)financieringen, maar private equity heeft de laatste jaren niet zoveel kunnen uitgeven en lijkt cash genoeg te hebben. In 2013 hebben (Amerikaanse) PE-firma’s en fondsen 304 miljard dollar opgehaald en dat maakt het de beste eerste negen maanden van een jaar sinds recordjaar 2008, aldus onderzoeksbureau Preqin.

Personeel gezocht
Amerika is bepaald geen Europa (wij zijn nog niet geheel uit het tranendal), maar is wel trendsetter als het gaat om investeringstrends. Overigens, in Amerika zijn de pensioenfondsen flink aan het shoppen op de alternatives markt. Daar vallen hedgefunds en private equity, onder andere, onder.

Ook dealmakers worden weer aangenomen. Zoals bij de oudste Britse private equity-firma 3i, dat na een periode van inkrimping weer nieuwe dealmakers zoekt. In de WSJ wordt dat direct gevolgd door een waarschuwing. Want als ondernemingen zo goedkoop kunnen lenen om andere ondernemingen te kopen, kan er op termijn een bubbel ontstaan.

Dat gevaar loert (bijna) bij elke investering waar veel beleggers tegelijk op duiken. Helemaal als het rendement maken op de beurs lastig en beperkt is. Maar, zorg er in ieder geval voor dat het goedkope geld u of uw private equity-beheerder niet verblindt. Word niet te hebberig in uw streven naar rendement.

Tijd voor Afrika?
Maar als ervaren PE-belegger kent u de regels: onderzoek debusiness cases altijd en even goed als in het midden van de crisis, neem de tijd voor due diligence – ook als de kans bestaat dat een concurrerende financier uw aftroeft – en zorg voor spreiding in uw portefeuille. Het blijft zo dat een of twee op de tien deals een winnaar is, een paar investeringen in de middenmoot zitten qua gemaakt rendement en de rest gewoon flopt.

En over trends en risico gesproken: u laat zich vast niet overhalen door de marketingpower van Amerikaanse sterren. Van de week opende Jamie Foxx (Jay Z had zich blijkbaar verslapen) de Amerikaanse beurs om meer aandacht te vragen voor investeringen in Afrika. Maar met de afgang van opkomende markten dit jaar, lijken frontier markten de nieuwe opkomende markten en niet alleen bij PE-beleggers is dit continent hot.

PE-huis Blackstone doet in ieder geval mee op dit continent-in-de-investeringskinderschoenen met een investering in een damproject. Niet nodig om te zeggen dat de combinatie frontier en PE risicovoller is dan een investering in los in allebei…?

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. 2023 was een verloren jaar voor private equity
  2. Zo belegt u in private markten
  3. Private equity doet deals met minder schulden
  4. Private equity domineert op de Nederlandse zorgmarkt
  5. Waterland: veel incidenten, maar het geld blijft stromen