Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Column

Foreclosures, wat zijn dat?

Het aantal foreclosures van Amerikaane huizen is op het laagste punt in zes jaar. Toch nog in deze stijgende markt stappen?

Ha, waar het aantal gedwongen verkopen door de banken in Amerika de afgelopen jaren alleen maar steeg, ligt het aantal foreclosures nu op het laagste punt in zes jaar. Beleggers die dus willen profiteren van de malaise op de Amerikaanse huizenmarkt, zijn dus al aan de late kant met instappen. Of niet, want in sommige staten lijkt het aantal gedwongen verkopen weer op te lopen.

Dat is echter niet doordat het slechter gaat, maar omdat de regels in sommige staten zijn veranderd, of juist weer strenger worden nageleefd. In sommige staten worden huiseigenaren meer beschermd, soms komt er geen rechter aan te pas en elders moet huisonteigening juist altijd via de rechter.  Dat is het nadeel van een federaal systeem, geen staat is hetzelfde. Voor informatie over Amerikaanse foreclosures is de site van Realty Trac handig. Overigens heeft hotpads.com ook een foreclosure-redar.

De huizenprijzen stijgen al dertien maanden op rij, soms nu nog met dubbele cijfers, al is dat ook per staat verschillend, is het voor banken minder erg om huizen van mensen die niet meer kunnen betalen in bezit te krijgen. Ze kunnen er namelijk weer voor meer redelijke prijzen van af. En wellicht dat huiseigenaren meer willen meewerken met een gedwongen verhuizing nu de prijzen zijn gestegen. Het huizendumpen lijkt daarmee voorbij.

Overheden profiteren
Oja, en Freddie Mac en Fannie Mae, de ooit failliete grootste leningenverstrekkers, zijn ook weer opgestaan uit de (nationalisatie) dood. Freddie maakte over het eerste kwartaal van 2013 een winst van maar liefst 4,6 miljard dollar, overigens het zesde winstkwartaal op rij.

En dankzij het dividend van Fannie à raison van 59,4 miljard dollar (overheidsnoodsteun was in 2008 117 miljard dollar) is het schuldenplafond van de Amerikaanse regeringen weer een paar maanden ver weg. Overigens merken beide hypotheekverstrekkers dat het beter gaat; er zijn onder andere minder slechte leningen.

Onze overheid profiteert ook van het herstel, via de steun die zij aan ING gaven voor hun Amerikaanse rommelhypotheken en ook bij het nieuws voor de niet-beleggende-burger is het positivisme op de Amerikaanse huizenmarkt doorgedrongen. Ook grote Amerikaanse beleggers zoals de Blackstone Group hebben huizen gekocht, vooral in steden waar de prijzen heel hard zijn gedaald.

Deze huizen willen ze de komende tijd verhuren en daarna verkopen als de markt verder aantrekt en de huizenprijzen nog verder stijgen. Want dat is wel de verwachting, met een verder aantrekkende Amerikaanse economie en laag blijvende rente. Het lijkt er dus op dat u wellicht toch nog niet te laat bent met een investering in de Amerikaanse huizenmarkt.  

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  2. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober